Szélkiálltó

Baranya
Pécs
énekes
fenyvesi@szelkialto.hu
www.szelkialto.hu

A SZÉLKIÁLTÓ együttes 1974-ben alakult az akkori Pécsi Tanárképző Főiskola I. éves magyar-ének szakos hallgatóiból. Énekelt verseket adnak elő akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét írnak. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Műsoraikkal Európa számos országában megfordultak.Dalaikban legerősebben talán a népzene és a klasszikus zene hatásai dominálnak. Alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használnak mindenféle más „hangszereket” is. A jelenlegi felállásban 1995 óta dolgoznak együtt. Különösen kiemelt ügyüknek tartják a Pécsett élt és élő költők – Janus Pannonius, Csorba Győző, Pákolitz István, Pál József, Galambosi László, Bertók László – műveinek bemutatását a közönségnek.1986-ban jelent meg az első lemezük Keserédes címmel. Azóta két további hagyományos nagylemezt és hat CD-lemezt készítettek.1999-ben Pécs városa nekik adományozta a Pro Communitate díjat, 2000-ben vehették át a Kígyós Sándor díjat, 2004-ben, a Magyar Kultúra Napján pedig Csokonai-díjjal tüntették ki együttes tagjait.Pécsi Tavaszi Fesztivál - Megtöltjük élettel!

Baranya
Pécs
komolyzene
info@pecsikult.hu
www.pecsitavaszifesztival.hu

A Pécsi Kulturális Központ színes programokkal várja a kultúra szerelmeseit a 2012. év hagyományosan első pécsi összművészeti fesztiválján. Az idei rendezvénysorozat igazi kulturális csemegéket rejt magában, bővelkedik hazai- és nemzetközi fellépőkben, az egész család számára kínál valami érdekeset! A tizenötödik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál műfaji sokszínűségével a kortárs és a klasszikus kultúra ünnepévé varázsolhatja a város több tucatnyi helyszínét, köztük a kitűnő akusztikával rendelkező Kodály Központot, a belvárosi Dominikánus Házat, valamint új rendezvény helyszínként az egyedülálló Zsolnay Kulturális Negyedet! Kedvező bérletkonstrukciókkal és a fesztivál összes rendezvényére ingyenes belépést biztosító bérlet nyereményjátékával is várjuk a kultúra iránt érdeklődőket!Magyarock Dalszínház

Komárom-Esztergom
Komárom
énekes
magyarock@vivamail.hu
www.magyarockdalszinhaz.hu

A társulat már megalakulásakor kijelölte a célt magának. Nem akartunk a konkrét értelemben vett szórakoztató műfaj, színvonaltalan produkciók felé elindulni. Mindenképpen rockzenét alapul vevő színpadi műveket szerettünk volna és szeretnénk bemutatni, ezek közül is elsődlegesen magyar szerzők műveit, s olyanokat amelyek az irodalomhoz, a történelemhez, Magyarországhoz, a magyarság életéhez kapcsolódnak. Nézetünk szerint a zenés történelem- és irodalomtanítás egy kitűnő lehetőség a felnövekvő generációk nevelésében. Játszani, embereket örvendeztetni szeretnénk, hogy lássuk, és büszkék legyünk arra, hogy magyarok vagyunk, itt e csodálatos országban élünk, s hogy ilyen szép történelmünk van. Ez véleményünk szerint ez mindentől függetlenül örök érvényű dolog.Newsletter subscription: